Kolesarske ture po Jadranskih otokih

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum Podvelka Seznam forumov -> Šport

Niko i ništa Odgovori s citatom
Maršal
Maršal


Pridružen/-a: 30.01. 2007, 09:20
Prispevkov: 625
Kraj: Manhattan

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2007 17:06    Naslov sporočila: Kolesarske ture po Jadranskih otokih
 
Za boljse razumevanje kolesarjenja ob obali Braca, ki sem ga omenjal v enem prejsnjih postov in za dvig spostovanja do tistih gorskih kolesarjev, ki jim ne gre zgolj za potrjevanje v minutah in sekundah, prilagam nekaj slikovnega (beri: dokaznega gradiva) ter opis ene svojih lepsih tur po otoku Bracu.

Opis poti: Startal sem zjutraj ob 7 uri iz centra Bola (0 mnv) proti Murvici in dalje do Uvale ... (cca 12 km kakih 100-200 m nad morjem), nakar sem se zacel zelo strmo vzpenjati po zelo slabem kolovozu (samo za koze in bicikle). Na nekaterih mestih je bilo tako strmo in tako slaba podlaga (grusc), da sem moral goniti 1x1. Strmo in hitro sem se dvigal, nakar sem prisel na dokaj novo gorsko cesto, ki so jo ocitno morali zriti z vrha navzdol. Dobil sem vec elana (pa ne spet bicikla). Cesta je postajala vse sirsa, bolj utrjena in vedno poloznejsa, tako, da je na trenutke kar samo letelo. Pocasi sem tako prilezel na planoto z imenom Pustinja Blaca (cca 700 mnv) s katere se da priti tudi do zelo lepega in zanimivega samostana z istim imenom. Nadaljeval sem pot in prisel do asfaltnega odcepa za Vidovo goro (780 mnv - najvisji vrh Jadrskih otokov!!!). Po 6 km bolj umirjene voznje sem dosegel vrh, kjer sem bil poplacan za ves trud z malo drugacnim pogledom na Bol in Zlatni rat. Vam je trud prihranjen - dobite ga zastonj! Na vrhu Vidove gore je tudi neko planinsko zavetisce, kjer sem misli natankati tako zeljeno in dragoceno tekocino - VODO, dozivel pa zelo neprijetno izkusnjo! Ob vhodni lesi sta bila dva znaka. Na prvem je bil pes v precrtanem krogu, na drugem pa kolo v precrtanem krogu. To mi je dalo misliti, da psi in kolesa niso zazeljeni. Sestopil sem z mojega garaskega stroja in nadaljeval pes s kolesom ob sebi, nakar mi pride naproti zenska (verjetno oskrbnica) in me vprasa, ce nisem videl znaka. Rekel sem, da ja in kaj jo moti, ce imam kolo ob sebi. Odgovorila je, da jo moti in nekaj v smislu, da kolesarji niso zazeljeni! Zazelel sem ji sreco z avtobusnimi obiskovalci, se obrnil, zajahal kolo in se spustil z Vidove gore. Vracal sem se po asfaltu in glavni magistralki do Bola. V Bol sem se vrnil po 3,5 urah voznje, s 60 fantasticnimi km v pedalih in dehidriran (po zaslugi vrazje babnice na Vidovi gori) do amena,bilo pa je nepozabno. Glavno, da je bilo fajn! Vec (bistveno boljsih) fotk sledi, ko
se vrnem domov. Tale je edina, ki sem jo posnel z dlancnikom. Zaradi tega manjkajo tudi YU znaki ;-)

P.S.: Ocitno bo potrebno na vse fotke pocakati kak teden, ker se ne da uploadati z dlancnika!?
_________________
Če hočeš postati velika živina, moraš začeti kot mladi junec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Inserat Odgovori s citatom
VIP
VIP


Pridružen/-a: 12.01. 2007, 14:56
Prispevkov: 888
Kraj: Podvelka

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2007 16:59    Naslov sporočila:
 
Niko i Ništa, Bol je menda res čudovit, ampak ženske pa niti do kolen ne sežejo našim! Tvoja izkušnja z lokalno "policistko" te je nabrž prepričala v to?

Sicer pa ti rade volje verjamem, da lepše ture ni kot pa s kolesom po Bolu. Smola je samo, da lepote Bola poznam samo iz pripovedovanja in fotk (upam, da se bom osebno prepričal v to čim prej). Medtem, ko se ti utapljaš v vročini, pri nas nimamo ne vem kako vroče- je bil kak dan tudi hladen, pa deževen.... Tako, da se pri nas na kolesu malo lažje diha!
_________________
ODLOŽI NA JUTRI SAMO TISTE STVARI, KI LAHKO OSTANEJO NEDOKONČANE, ČE UMREŠ. (Pablo Picasso)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Niko i ništa Odgovori s citatom
Maršal
Maršal


Pridružen/-a: 30.01. 2007, 09:20
Prispevkov: 625
Kraj: Manhattan

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2007 21:15    Naslov sporočila:
 
Sem slisal, da je doma zima in da je na Kredarici sneg?! Confused Tukaj je k sreci vreme ta pravo (voda 24-26*C, zrak 29-32*C). Idealno za jutranje kolesarske podvige.

Danes sem na turisticnem uradu dobil zlozenko z opisi kolesarskih tur po Bracu. Zlozenka je zelo vzorno urejena - z zemljevidi, histogrami in vsemi potrebnimi podatki z opisi tur, vkljucno s fotografijami vseh znamenitosti ob poti, ki jih je potrebno videti. In kaj ugotovim?! Da so mi ukradli turo! Moja tura je opisana kot druga najtezja tura s to razliko, da jo oni predlagajo v obratni smeri, kar je po moje lazje, ampak manj zanimivo, ker grizes v asfalt, spuscas pa se po zeloooooo slabem kolovozu. Bolje, ampak tudi tezje, je obratno, tako kot sem to opravil jaz. Po podatkih po tej zlozenki je na tej turi 1363 visinskih metrov, kar ni tako malo! Zdaj sem pri nacrtovanju jutrisnje ture. Mislim, da bom obdelal vzhod Braca, ker ta osrednji del poznam ze kot svoj zep.

Se ena zanimivost, ki me je dobro nasmejala. V tej zlozenki so tudi (dokaj) uporabna navodila s priporocili za planiranje tur. Med drugim tudi svetujejo sledece - citiram:
"Prema vasim mogucnostim unajmite vodica ili GPS uredaj ... i pribiljezite telefonski broj lokalnog taksista koji je u slucaju poteskoca spreman doci po vas." Very Happy Very Happy Very Happy

Upam, da ne bom potreboval taksija.
_________________
Če hočeš postati velika živina, moraš začeti kot mladi junec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Niko i ništa Odgovori s citatom
Maršal
Maršal


Pridružen/-a: 30.01. 2007, 09:20
Prispevkov: 625
Kraj: Manhattan

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2007 15:04    Naslov sporočila:
 
Obljuba dela dolg in prilagam fotoreportažo moje ture po južnem delu Brača s ciljem na Vidovi gori (780m - najvišji vrh Jadranskih otokov). Enkrat ni nobenkrat, zato zaradi reda še enkrat kratek opis ture:

Startal sem zjutraj ob 7 uri iz centra Bola (0 mnv) proti Murvici in dalje do Uvale Farske (cca 12 km na višini 100-200 m nad morjem), nakar sem se začel zelo strmo vzpenjati po zelo slabem kolovozu (samo za koze in bicikle). Na nekaterih mestih je bilo tako strmo in tako slaba podlaga (grušč), da sem moral goniti 1x1. Hitro sem se dvigal, nakar sem prišel na dokaj novo gorsko cesto, ki so jo očitno morali zriti z druge strani navzdol. Dobil sem več elana (pa ne spet bicikla). Cesta je postajala vse bolj široka, bolj utrjena in vedno položnejša, tako, da je na trenutke kar samo letelo. Počasi sem tako prilezel na planoto z imenom Pustinja Blaca (cca 700 mnv) s katere se da priti tudi do zelo lepega in zanimivega samostana z istim imenom. Nadaljeval sem pot in prišel do asfaltne ceste, ki vodi iz centralne strani Brača na Vidovo goro (780 mnv - najvišji vrh Jadrskih otokov!!!). Po 6 km bolj umirjene vožnje sem dosegel vrh, kjer sem bil poplačan za ves trud z malo drugačnim pogledom na Bol in Zlatni rat. Vam je trud prihranjen - pogled dobite zastonj! Vračal sem se po asfaltu in glavni magistralki do Bola.

Osnovni podatki ture:
Prevožena razdalja: cca 60 km
Skupni višinski metri: cca 1360 m
Čas na kolesu: cca 3,5 ure
Najvišja točka: 780 m
Najnižja točka: 0 m


In še fotkice:



Od Murvice proti Uvali Farski


Pot vodi samo navzgor in navzgor. Vsi zavoji so popolnoma enaki.


En pogled navzdol. Smo komaj kaj nad morjem in vinogradi.


Pot se malo razširi in položi. Zdaj je že malo bolje.


Še en pogled navzdol. Ha, smo že kar visoko.


Cesta, ki vodi v nebo!


Smo že na planoti Blaca (Pustinja Blaca). Prelepa okolica!


In končno na cilju. Najvišji vrh Jadranskih otokov! 780 m nad morjem!


Plačilo za trud. Spodaj levo je Bol na Braču, desno pa Zlatni rat (Zlati rt), najbolj mondena plaža na Jadranu. Eden najlepših pogledov, kar sem jih doživel na kolesu.
_________________
Če hočeš postati velika živina, moraš začeti kot mladi junec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

wesso Odgovori s citatom
Moderator
Moderator


Pridružen/-a: 02.03. 2007, 06:45
Prispevkov: 557
Kraj: Ožbalt

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2007 15:28    Naslov sporočila:
 
Danes zjutraj mi je prijatelj ob jutranjem čaju govoril prav o tej kolesarski poti, bil je navdušen in prevzet. Sedaj ko pogledam tvoje fotke, ga razumem, zares je lepo Exclamation
_________________
Bog žívi vas Slovenke,
prelepe, žlahtne rožice;
ni take je mladenke,
ko naše je krvi dekle;
naj sinóv
zarod nov
iz vas bo strah sovražnikov!
(peta (5)kitica ZDRAVLJICE, dr. France PREŠEREN)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Niko i ništa Odgovori s citatom
Maršal
Maršal


Pridružen/-a: 30.01. 2007, 09:20
Prispevkov: 625
Kraj: Manhattan

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2007 16:17    Naslov sporočila:
 
Druga večja tura, ki sem jo naredil je bila naslednja:

Štartal sem iz Nerežišče čez "Velebit" (cca 360 mnv) proti Mirci (0 mnv) na severni strani Brača (nasproti Splita). Pot me je vodila ob severni obali proti Sutivanu, kjer sem se dvignil nazaj na osrednji del otoka po "Putu Maslinova ulja" čez čudoviti "Park prirode" v Boboviščo in Ložiščo ter skozi Milno nazaj v Nerežiščo. Super tura, samo vročina, vročina in še enkrat vročina

Osnovni podatki ture:
Prevožena razdalja: cca 50 km
Skupni višinski metri: cca 1250 m
Čas na kolesu: cca 3 ure
Najvišja točka: 384 m
Najnižja točka: 0 m

In še fotkice:


Pogled iz "Velebita" na Dračevico. Cesta si je komaj še zaslužila to ime.


Pogled proti Splitu. Cesta je počasi spet postala vredna svojega imena.


Dodaten pogled na karto ni nikoli preveč. V nasprotnem primeru te napaka tukaj lahko stane ogromno dodatnih višinskih metrov, saj je veliko cest "slepih" ali zapuščenih.


Sutivan od blizu.


Tako se dela info table o kolesarskih in peš poteh. Marsikdo bi se ob tem lahko malo zamislil.


Kam pa zdaj? Tamo ili ovamo?!


Po Poti olivnega olja (Put maslinova ulja).


In skozi naravni park (Park prirode).

Zares lepa tura in okolica. Vredna vsake kapljice znoja, ki pa jih v tej vročini ni bilo malo.
_________________
Če hočeš postati velika živina, moraš začeti kot mladi junec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Niko i ništa Odgovori s citatom
Maršal
Maršal


Pridružen/-a: 30.01. 2007, 09:20
Prispevkov: 625
Kraj: Manhattan

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2007 16:38    Naslov sporočila:
 
Pa še tretja večja tura. Poimenoval sem jo Severna tura.

Štartal sem zjutraj ob 7.30 iz Pušišće. Hitro po štartu se je ulilo kot iz škafa, tako da sem moral prevedriti v enem kafiču v marini ob kavici. Po 20 minutah sem nadaljeval in nisem več vedel, da je sploh deževalo. Ceste so bile že suhe, le malo več vlage je še bilo čutiti v zraku. Pot me je vodila po asfaltni cesti čez Oklade proti Postiri. Cesta me je spominjala na nekaj med prelazom Vršič in Radelj. Nekaj km pred Postiro sem pri uvali Lovrečina zapustil asfalt. Spustil sem se k obali, kjer me je lepa makadamska cesta vodila skozi Postiro, Splitsko, vse do Supetarja. Po ogledu Supetarja sem se po asfaltu vrnil v Pučišćo.

Osnovni podatki ture:
Prevožena razdalja: cca 60 km
Skupni višinski metri: cca 1650 m
Čas na kolesu: cca 4 ure
Najvišja točka: 473 m
Najnižja točka: 0 m

In še fotkice:


Vzpon čez Oklade (kot mali Vršič ali malo večji Radelj).


Ob obali proti Postiri.


Med Splitsko in Supetarjem mi je zmanjkalo poti. Tudi to se zgodi!


Cilj te ture. Supetar.

Naredil sem še nekaj manjših tur. V 10 dneh sem tako prevozil čez 250 km in premagal nekaj čez 4000 višinskih metrov. Na koncu lahko rečem samo še: bilo je super in adijo Brač za leto dni.


_________________
Če hočeš postati velika živina, moraš začeti kot mladi junec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Inserat Odgovori s citatom
VIP
VIP


Pridružen/-a: 12.01. 2007, 14:56
Prispevkov: 888
Kraj: Podvelka

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2007 18:26    Naslov sporočila:
 
samo eno mi pride na misel ob gledanju fotk s kolesarjenja: BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


_________________
ODLOŽI NA JUTRI SAMO TISTE STVARI, KI LAHKO OSTANEJO NEDOKONČANE, ČE UMREŠ. (Pablo Picasso)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Niko i ništa Odgovori s citatom
Maršal
Maršal


Pridružen/-a: 30.01. 2007, 09:20
Prispevkov: 625
Kraj: Manhattan

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2008 20:11    Naslov sporočila:
 
Za osvežitev teme še letošnji podvig na Vidovo goro - tokrat navzgor po planinski peš poti.


Najbolj mondena plaža na jadranu z najvišje gore jadranskih otokov.

Naredil sem še nekaj bolj ali manj zanimivih tur, dokler mi na ostrih skalah niso razpadli kolesarski čevlji. Potem pa sem moral malo obmirovati. Sad

Še en štos z letošnjega dopusta:
V turistični pisarni sem enega tipa spraševal za nove kolesarske poti, češ da sem vse ostale že prevozil, nakar me tip provokativno vpraša, zakaj potem nisem v Pekingu na olimpijadi, če sem prevozil celi Brač?! Very Happy
_________________
Če hočeš postati velika živina, moraš začeti kot mladi junec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

tim Odgovori s citatom
Moderator
Moderator


Pridružen/-a: 07.05. 2007, 13:45
Prispevkov: 161
Kraj: javnik

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2008 23:13    Naslov sporočila:
 
Niko i ništa je napisal/a:
Naredil sem še nekaj bolj ali manj zanimivih tur, dokler mi na ostrih skalah niso razpadli kolesarski čevlji. Potem pa sem moral malo obmirovati. Sad


Kolo je zato, da se ga goni, ne tišči Razz Drgač pa kul fotka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

ledolomilec Odgovori s citatom
Super profi
Super profi


Pridružen/-a: 12.06. 2007, 15:16
Prispevkov: 258

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2008 09:14    Naslov sporočila:
 
http://www.vecer.com/blog/xpubec?id=27332

prispevek večera...za zamislit....
_________________
VSI SMO KRVAVI POD KOŽO
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

tim Odgovori s citatom
Moderator
Moderator


Pridružen/-a: 07.05. 2007, 13:45
Prispevkov: 161
Kraj: javnik

PrispevekObjavljeno: 03 Sep 2008 12:54    Naslov sporočila:
 
Tudi to se je rahlo za zamislit: http://www.bicikel.com/sl/forum/?thread_id=22424
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum Podvelka Seznam forumov -> Šport
Stran 1 od 1

Choose Display Order
Pokaži sporočila:   
User Permissions
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

 
Pojdi na:  


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.